Eljaluso van start!

Na ruim een jaar voorbereiding, verzamelen van les-ideeën en maken van leskaarten zijn we eind oktober naar Zambia gegaan om de eerste lessen van Eljaluso te geven op scholen in Livingstone.

Dankzij alle prachtige donaties, konden we uit Nederland al veel mooie handvaardigheidsmaterialen meenemen zoals scharen, vilten lappen en verf, spullen die in Zambia niet goed te verkrijgen en erg duur zijn. Ter plekke hebben we markten en winkels bezocht om spullen als wol, lapjes, papier, stiften en lijm te kopen en om hout te laten zagen.

Voorafgaand aan onze reis hadden we regelmatig contact met de schoolhoofden en men verheugde zich al op onze komst. Drie weken mochten we creatieve lessen geven aan verschillende klassen. Elke dag keken we in overleg met de onderwijzers welke klas de volgende dag een les zou kunnen krijgen.  ‘S avonds bereidden we de lessen voor en keken we welke les het beste paste bij de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen in de klas. 

We hebben aan alle klassen van de Nekacheya School en aan klas 3 t/m 9 van de Linda Community School een Eljaluso-les kunnen geven. De laatste dag hebben we nog een les gegeven op een derde school, de Xavier School, in klas 5. 

En wat was het een succes!

‘I enjoyed having you and the pupils still talk about the experience!!’ -  Catherine (schoolhoofd Linda Community)

Vol enthousiasme!

Elke dag kwam er een andere groep binnengerend, met verwachtingsvolle gezichtjes; 'wat gaan we maken!?' De lessen varieerden van het maken van bloemen, poppetjes, etuis, tassen en boekenleggers met vlechtstroken, tot een groter project zoals het maken van een groot memoryspel voor de school. Op houten plankjes konden de kinderen in paren een object schilderen. Het spelplezier spatte ervan af toen het spel buiten gespeeld kon worden onder de grote mango boom. Een ander groot project was het beschilderen van houten vlaggen. De trots en glunderende gezichten toen de vlaggenlijn aan het nieuwe schoolgebouw gehangen werd, was een feest om te zien.

Dat kinderen creatief zijn, bleek ook hier; na het maken van een taak gingen de meesten aan de slag om het nog mooier te maken; een vilten tas werd opgepimpt met kleurig garen, een boekenlegger werd een stropdas, glitterknopen werden oorbellen, prachtige kaarten werden geborduurd.

Ondanks dat ze op de Linda community school normaal naar huis zouden gaan, bleven de kinderen na de lunch heel graag voor een Eljaluso-les. Ook de leerkrachten lieten zich van hun creatieve kant zien en deden volop mee!

Het was mooi om te zien hoe alle kinderen het leuk vonden om met de handen iets te maken en zelf creatief verder aan de slag te gaan. Sommige kinderen die in de reguliere les niet goed mee konden komen, lieten zich als beginnende kunstenaars zien.

 

‘I really enjoyed the art classes. I was amazed at how we could easily make pencil cases,doll,paper snakes, school bags and even drawing beautiful colourful flags of different countries. The children were also excited knowing that they could use their own hands to draw and make things like pencil cases and bags. How the children wish you can come back again!๐Ÿค—’  -  Mubiana (Leerkracht Linda Community)

 

Lessen gewaardeerd!

We hebben genoten en gezien hoe welkom de creatieve lessen waren. Klassen van vijftig kinderen zijn geen uitzondering in Zambia. Kinderen van allerlei niveaus zitten bij elkaar in de klas. Het normale lesprogramma bestaat uit veel luisteren, herhalen en overschrijven van het bord. Handvaardigheid komt nauwelijks aan bod omdat er geen materialen zijn. Het werken met bijvoorbeeld een zaag wordt in een boek uitgelegd. Een kleurencirkel weergegeven in een boek, maar de kinderen hebben nog nooit zelf kleuren verf met elkaar gemengd. Handvaardigheid is goed voor de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van een kind, De scholen onderkennen dit belang, maar de materialen zijn simpelweg vaak te duur om door de scholen aangeschaft te worden.

De leerkrachten waren enthousiast en gaven aan dat het een groot succes was; ‘Eljaluso maakt de school groter en mooier”! We zijn er dan ook erg trots op dat onze stichting werd beloond met het Eljaluso logo op de muur van het nieuwe schoolgebouw van Nekacheya School.

 

‘Thank you Eljaluso for the  Creative lessons you shared with the learners and the  Art materials you donated at Nekacheya school for the learners. The Art Club you opened will save as a life-long skill that will help learners even in future. Thank you!!!’ - Holy Mafo (Leerkracht Nekacheya)

Eljaluso gaat door!

Een volle kist met allerlei verschillende handvaardigheidsmaterialen en leskaarten is op de scholen geplaatst. Vol trots kunnen we vertellen dat er op beide scholen een Art Team is gevormd.  Zij beheren de kist met materialen en zullen de leerkrachten begeleiden bij de lessen. Met de materialen kunnen zij de komende periode creatieve lessen blijven geven. Vanuit Nederland zullen we met hen contact houden om ervoor te zorgen dat de kisten gevuld blijven. Eljaluso zal nieuwe materialen opsturen en blijven ondersteunen met les ideeën. Op deze manier hopen we dat de handarbeidlessen deel worden van hun reguliere lesprogramma. En hoe mooi zou het zijn als er meer scholen kunnen aansluiten. We hopen binnen een paar jaar weer naar Zambia te kunnen gaan om nog meer mooie lessen te geven en Eljaluso op nieuwe scholen op te starten.