Ons doel

 

Creatieve activiteiten blijven vaak op de achtergrond binnen het Afrikaanse onderwijs. Helaas is er vaak weinig materiaal en geld voor creatieve vakken, ondanks het feit dat men in Afrika het belang zeker wel ziet van creatieve lessen. De klassen op de basisscholen zijn vaak overvol. De scholen hebben veel leerlingen, maar weinig leerkrachten. Het leren verloopt  via luisteren, overschrijven, mondeling herhalen en het stampen van leerwerk; niet via het zelf aan de slag gaan met materiaal. 

Met het opzetten en ondersteunen van creatieve lessen wil Eljaluso een bijdrage leveren aan de creatieve ontwikkeling van kinderen in het onderwijs in Afrika. Tijdens de lessen gaan de kinderen aan de slag met verschillende soorten materialen. Met schilderen, tekenen en knutselen wil Eljaluso de kinderen kennis laten maken met het 'werken met hun handen' en creatief denken, zowel individueel als in samenwerking met andere kinderen. Op deze manier willen we de expressieve, schoolse en emotionele ontwikkeling stimuleren, waarbij plezier en zelfvertrouwen voorop staan!

 

Creativity is fun, so that's why it's serious business!

Belang van creatieve vaardigheden

 

  • Zelfvertrouwen: iets moois maken met eigen handen, geïnspireerd worden en het beste uit jezelf halen, ontdekken wat je goed kunt en waardering krijgen op jouw werk. Dit stimuleert het zelfvertrouwen en de emotionele ontwikkeling van een kind.
  • Probleemoplossend denken: handvaardigheid doet een ander beroep op je hersenen dan abstracte leertaken. Je kunt ideeën krijgen, spontaan ter plekke leren, nieuwe mogelijkheden zien, combineren en oplossingen bedenken. 'Out of the box'-denken stimuleert  flexibiliteit en zelfredzaamheid.
  • Plezier: in creativiteit kunnen kinderen ontspanning vinden. Gewoon mogen ontdekken zonder in termen van goed of fout te denken of te streven.  Knutselen kan een uitlaatklep zijn voor emoties, een manier om jezelf uit te drukken en hierin talenten of passies te ontdekken. Het is leuk om te fantaseren, iets nieuws te onderzoeken en te experimenteren.
  • Fijne motoriek: door te werken met verschillende materialen leren kinderen de eigenschappen van materiaal. Ze leren hiermee te werken, wat ook de fijne motoriek en handigheid verbetert.
  • Ruimtelijk inzicht: oog-hand coördinatie en ruimtelijk inzicht zullen tijdens het maken van de opdrachten aangesproken worden.
  • Toekomst: de ontwikkeling van bovenstaande vaardigheden draagt bij aan de ontwikkeling van schoolse taken zoals schrijven en rekenen. Ook in het latere beroepsonderwijs en de verdere toekomst zullen kinderen profiteren van deze sleutelvaardigheden die ze op creatief gebied hebben opgedaan tijdens de basisschool. 

                             

Continuïteit

Samen met de leerkrachten willen we kijken hoe creatieve activiteiten een structureel onderdeel kunnen worden van het bestaande lesprogramma. De stichting wil de scholen ondersteunen met materialen en lesideeën zodat de leerkrachten creatieve lessen kunnen geven. 

Delen zou heel fijn zijn!!