Zambia in het kort

Zambia, ooit Noord-Rhodesië, is een enorm landbijna twintig keer zo groot als Nederland. Het land is gelegen in zuidelijk Afrika, en wordt omsloten door de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. De hoofdstad van Zambia is Lusaka. Men betaalt met Kwatcha, die door inflatie de laatste jaren enorm gedaald is in waarde. Het land was lange tijd een Engelse kolonie, en is sinds 1964 een onafhankelijke republiek met Kaunda als eerste president, die bijna dertig jaar geregeerd heeft. Sata is de huidige president.  De politieke situatie is heftig bij tijden en lang rommelig geweest, maar nu mild en stabiel. 

Het Zambiaanse landschap bestaat uit plateaus, waarbij het oosten en het noorden meer bergachtig zijn. Het klimaat is een gematigd warm savanneklimaat, door de relatief hogere liggingDe vegetatie varieert van regenwouden tot loofbossen en graslanden. De meeste neerslag valt in de zomer, van oktober tot maart, de temperatuur is gemiddeld 22 graden, 23 graden in de winter en 32 graden in de zomer.  

De grootste stammen in Zambia zijn de Bemba (voornamelijk in het noorden), de Tonga, en de Chewa/ Nyanja. De officiële taal in Zambia is Engels, maar velen spreken Nyanja. In Zambia worden ruim 20 talen (voornamelijk Bantoetalen) gesproken en vele dialectenZambia is officieel een christelijk land maar er bestaat daarnaast een variatie aan andere religies. Zambia heeft een jonge bevolking, bijna de helft van de bevolking is jonger dan 16 jaar en er zijn weinig mensen boven 65 jaar. Ook meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dit komt door het klimaat, waarbij droogte enerzijds en over-stromingen anderzijds de oogsten verwoesten.  

De belangrijkste economische factor is de mijnindustrie, landbouw en handel. Een klein onderdeel van de economie wordt gevormd door het toerisme, vooral in het zuiden van het land rondom de stad  Livingstone. Deze stad ligt vlakbij de Zambezi met de Victoriawatervallen, de breedste watervallen ter wereld. Ook de regio rondom de stad Chipata, meer oostelijk, trekt toeristen aan met het Luangwa  National Park, ondermeer door de vele olifanten. Daarnaast is er het Kafue National Park, het grootste park. Ook hier is de 'big five' te vinden, samen met vele andere soorten dieren.