Janneke

Ruim dertig jaar geleden studeerde ik psychologie, klinische psychologie en cross-culturele psychologie. Voor deze laatste richting deed ik mijn stage voor een half jaar in Malawi. Vanaf de eerste stap op  Afrikaanse bodem voelde ik me hier thuis. De warme cultuur, zowel qua temperatuur als qua  temperament, spreekt me enorm aan. Later heb ik gereisd door Zimbabwe. Altijd al wilde ik opnieuw reizen naar zuidelijk Afrika, maar deze gelegenheid kwam pas jaren later weer voorbij; toen ik 50 werd wilde ik mezelf een reis naar Afrika cadeau doen waarbij ik nog twijfelde of ik een toeristische reis wilde maken of vrijwilligerswerk wilde gaan doen. Omdat ik echt contact wilde maken met de bevolking koos ik voor het laatste en via een organisatie kwam ik in het dorp Livingstone in Zambia. Een maand heb ik geassisteerd op een lagere school en daar kreeg ik het idee om een paar keer een handvaardigheids-workshop te doen. Dit was een schot in de roos. Ik heb een koffer vol spullen achtergelaten zodat de onderwijzers hier gebruik van konden maken. Graag wilde ik hier vervolg aan geven. Twee jaar later boekte ik opnieuw voor dezelfde locatie en wilde ik meer focus gaan leggen op de handvaardigheids-lessen. Corona gooide echter roet in het eten en in de tussentijd kwam ik Ellen tegen die ook interesse had in de artclub, waar ik heel blij mee ben. Samen hebben we nu de droom om op deze manier een bijdrage te leveren aan het onderwijs. We hopen dat we dit nog lang kunnen blijven doen de komende jaren.  

Ellen

Gelijktijdig met Janneke studeerde ik psychologie in Tilburg. Voor mijn afstudeerproject in de gecombineerde richting Kinder- en Jeugd- en Cross-culture psychologie kreeg ik de gelegenheid om een half jaar naar Malawi te gaan. Ik volgde daar Janneke op en werkte deels aan hetzelfde project voor Unicef. Het werd een fantastisch half jaar en ik voelde me er thuis. Mijn liefde voor Afrika bleef, samen met het idee daar ooit nog terug te gaan om iets te ondernemen.

De afgelopen jaren hebben we met onze drie kinderen een aantal prachtige verre reizen gemaakt. In 2015 zijn we naar Namibië geweest. Het gevoel om terug te gaan naar Afrika werd weer sterker. Ik wilde er graag werken, het liefste met kinderen in het onderwijs. Ik ging me oriënteren op vrijwilligerswerk in Afrika en zocht Janneke, na lange tijd, weer op. Zij bleek enkele jaren geleden naar Zambia geweest te zijn waar ze vrijwilligerswerk had gedaan op een basisschool. Precies wat ik zocht! Haar verhalen maakte me extra enthousiast. Haar idee om op scholen in Livingstone een artclub te starten sprak me enorm aan. We besloten al snel om dit samen te gaan doen! Op deze manier willen we proberen een creatief onderdeel toe te voegen aan het onderwijs daar. We hopen met Eljaluso nog veel creatieve lessen te kunnen geven op scholen in zuidelijk Afrika.