Livingstone

 

Livingstone ligt in het zuidwesten van Zambia, niet ver van de grens met Zimbabwe, Botswana en Namibië. De stad ontstond in 1904, nadat de Victoria Falls Bridge was gebouwd. Ze werd genoemd naar David Livingstone en was enkele jaren de hoofdstad van Noord-Rhodesië. Als alternatieve naam wordt ook wel Maramba gebruikt. De stad grenst aan het relatief kleine Mosi-oa-Tunya National park met de Victoriawatervallen, die de breedste watervallen van Afrika en de wereld zijn (1700 meter). Hier valt het water 100 meter indrukwekkend naar beneden; 'the smoke that thunders'. Rondom de watervallen zijn diverse toeristische activiteiten zoals bungee-jumpen en raften. 

Het stadje bestaat uit het centrum en enkele wijken daaromheen. In het centrum staan veel hotels, winkels, marktjes, en restaurants en er zijn veel uitgaansmogelijkheden. Er wonen ongeveer 175.000 mensen. Er zijn verschillende basisscholen in het centrum en in de diverse wijken, ook op het platteland. Ook zijn er enkele middelbare scholen. De stad beschikt over een treinstation en een vliegveld. Door de stad loopt een grote weg waarover het vrachtverkeer reist naar Zuid-Afrika en Botswana.

Livingstone heeft een warm steppe klimaat met iets lagere neerslagcijfers dan de meer noordelijk gelegen plaatsen van het land. De temperaturen liggen overdag gemiddeld net iets boven de 30 graden Celsius.